Skip to main content

Udforskning af vores arv: En rejse ind i Securitas' 90 år

Henrik Sjöberg, Head of Group External Communications hos Securitas Group, deler her sine indsigter og oplevelser fra Securitas' historie gennem et interview. Læs videre for at lære om de mange historier og opdagelser, der har formet virksomheden.

Henrik Sjöberg fortæller herunder, hvordan han har indsamlet en masse materiale for bedst muligt at afdække og fortælle om Securitas' utrolige historie:

Jeg har haft det unikke privilegium at interviewe en masse mennesker og gennemgå hundredvis af sider af historiske tekster for at afdække Securitas' arv. På denne rejse for at fejre vores 90-års jubilæum havde jeg aldrig forventet at føle mig så dybt forbundet med vores historie.

Sammen med min kollega Hugo har vi brugt utallige timer på at samle historier om mod, entreprenørskab, innovation og vedholdenhed – resultaterne af dette kan findes i kapitlerne om vores rejse. Men ud over disse milepæle ønsker jeg at dele et glimt af, hvordan det var at opleve eventyret selv.

Så mange historier, så lidt tid

Der er ingen grænse for, hvor mange historier man kan finde om en virksomhed, der har eksisteret i ni årtier og beskæftiget millioner af mennesker i løbet af den tid. Historierne om Securitas er mange – hver især lige så inspirerende som den næste, fra vores ydmyge begyndelser til vores globale vækst og alle innovationer derimellem.

Et af de første interviews, vi lavede, var med 87-årige Björn Gysell, hvis navn vi opdagede på en liste over Securitas’ patenter. Ansvarlig for mere end 20 patenter relateret til sikkerhedsteknologi i løbet af 1970'erne vidste vi, at Björn ville have meget at sige om sin tid i virksomheden.

Hans livlige historier om hekt unikke opgaver – fx at sprænge bankhvælvinger i midten af Stockholm for at udvikle og teste sikkerhedsløsninger – var fascinerende. Jeg blev overrasket over den varme og respekt, hvormed han talte om Securitas; hans begejstring var smitsom!

Interviewet med Björn var kun begyndelsen. Hver person, vi interviewede, førte til en ny og endnu en – der var ingen mangel på folk, der ønskede at dele deres  perspektiver om, hvad der gjorde (og stadig gør) Securitas så speciel.

Vi måtte endda begynde at øge den afsatte tid til interviews, da vi indså, at en time aldrig var nok til at dække alle de spændende anekdoter.

Mens hver historie var unik, havde alle interviews én ting til fælles: De efterlod os altid med et stort smil og en stærk følelse af stolthed. Alle udtrykte enorm stolthed over deres år hos Securitas. Denne entusiasme er, hvad jeg håber kommer frem i kapitlerne om vores historie.

Støvede bøger, rig historie

En anden vigtig kilde til information var Nationalbiblioteket i Stockholm. Dette smukke gamle bibliotek i centrum af Stockholm opbevarer kopier af alt indenlandsk trykt materiale, hvilket gør det til en guldmine af information. Der fandt vi første udgave af Securitas' grundlægger Erik Philip-Sörensens bog "Code of Conduct for Officers" fra 1958.

Vi fordybede os også i de tidlige udgaver af medarbejdermagasinet “Väktaren” fra midten af 1940'erne, som altid indeholdt en liste over begivenheder, der på det tidspunkt blev anset for at være bemærkelsesværdige, såsom:

  • “18. september 1944. Vagt R. 2. Fabrikkens dør var åben. Den blev lukket og låst.”
  • “7. marts 1962. Vagt Ka 28. Brændte tændstikker og cigaretstumper på gulvet i malerafdelingen indikerede, at der blev røget i malerens materialerum, hvilket er strengt forbudt, da det indeholder brandfarlige stoffer.”

En særlig detalje ved biblioteket er, at to Securitas vagter hjælper besøgende med at finde vej ved indgangen. Det viser sig, at den ene af vagterne har arbejdet for Securitas i 42 år! Ved hvert besøg talte vi lidt sammen, og en gang fik jeg lov til at se bæltet, hun modtog med sin første uniform på hendes første arbejdsdag. Bæltet har mistet sin farve, men har den patina, som et fantastisk læderbælte får. Og hun bærer det stadig den dag i dag!

En arv af innovation og kundecentrering

I dag kan diskussioner om kunstig intelligens (AI) og banebrydende teknologi i sikkerhedsindustrien virke nye og banebrydende, men vores historie viser noget andet. Hos Securitas har krydsfeltet mellem sikkerhed og teknologi været et tilbagevendende tema siden 1940'erne.

Allerede i 1948 diskuterede Erik sammen med politiet og forsikringsselskaberne innovative svar på stigende kriminalitet, hvilket førte til grundlæggelsen af vores første teknologiafdeling. Disse samtaler har været en integreret del af vores forretningsstrategi i årtier.

Denne tilgang fortsatte med introduktionen af automatiserede adgangskontrolsystemer som Securi-Coll i 1960'erne og udviklingen af verdens første tilsluttede hæveautomat. Disse milepæle viser, hvordan Securitas konsekvent har integreret nye teknologier i sine tjenester, hvilket beviser, at det at blande teknologi med traditionel vagt ikke er et nyt fænomen.

Der hvor Securitas adskiller sig fra konkurrenterne er i vores arv af innovation og at skubbe grænserne, hvilket jeg mener har positioneret Securitas til hurtigt at drage fordel af fremskridt inden for AI, Internet of Things (IoT), cloud computing og andre teknologier.

For at være ærlig blev jeg overrasket over meget af det, vi opdagede. Jeg anede ikke, at vi allerede integrerede teknologi i vores tjenester lige efter Anden Verdenskrig. Jeg lærte, at dette blev drevet af behovene hos en af vores kunder, det svenske postvæsen, som krævede innovative løsninger for at sikre en stabil service på tværs af dets geografisk spredte netværk.

Denne kundecentrerede tilgang fra 1940'erne adresserede ikke kun øjeblikkelige behov, men lagde også grunden til vores internationale ekspansion i 1980'erne, som primært blev drevet af vores forpligtelse til at tilpasse os og følge kundernes behov.

Mennesker – hjørnestenen i enhver indsats

Historien om Securitas er en historie om vedholdenhed.

Dick Seger pakkede utrætteligt kasser om morgenen og lavede salgskald om eftermiddagen for at opbygge succes for Securitas Alarm, vores hjemmealarmvirksomhed.

Melker Schörling pressede, trods af modstand indefra virksomheden, på for integrationen af ny teknologi, overbevist om, at det var den eneste måde at forblive foran i branchen.

Helga Zimmermans opfindsomhed i de tidlige dage var lig en moderne startup-medarbejder, der multitaskede som kasserer, bogholder, alarmoperatør og servicekontorchef, alt imens hun administrerede regnskabsbøger på sit skød på grund af manglende skriveborde.

Og da forretningstrenden i 1980'erne var at udvide porteføljer ud over kerneudbuddet, turde ledelsen kun fokusere på sikkerhed. Dette resulterede i en lektie, der stadig er sand i dag: Nogle gange handler det ikke kun om, hvad man skal gøre, men hvad man ikke skal gøre.

Ved at lære om alle disse historier om innovation og opfindsomhed gennem årtierne, står der et klart tema: mennesker har altid været i centrum – hjørnestenen i enhver indsats.

Tag et øjeblik og udforsk vores historie

Hvordan kan forståelsen af en virksomheds fortid inspirere en forståelse for dens udvikling og fremskridt? Fra dette projekt har jeg lært, at mens virksomheder ofte anerkendes for aktuelle præstationer, danner en virksomheds arv og erfaring grundlaget for alle dens nuværende innovationer og sejre.

Efter at have brugt en del tid på at se tilbage på de første 90 år, føler jeg mig stoltere end nogensinde over at arbejde for Securitas. Vores arv inspirerer mig til at være en del af vores rejse mod en mere digital og forbundet fremtid. Mere end det, er jeg taknemmelig for at arbejde for en virksomhed, der er så dybt rodfæstet i kontinuerlig forbedring og menneskelige principper.

Jeg opfordrer dig til at udforske Securitas’ bemærkelsesværdige historie. Hvis du har et par ekstra minutter mellem vagterne eller møderne, så tag lidt tid til at lære om den første brug af den firecifrede PIN-kode, hvordan et møde i 1958 formede vores nuværende formål, og hvordan en CEO ved en fejl brugte en permanent marker og tegnede en uudslettelig påmindelse om altid at bevæge sig fremad og opad.

Beklager, www.securitas.dk understøtter ikke Internet Explorer. For at bruge vores hjemmeside, så prøv at bruge en nyere browser som Chrome, Safari, Firefox eller Edge.